ROBOTİK VE KODLAMA

Neden Kodlama Eğitimi?

• Gençler ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler, artık onlardan teknolojiye hakim olmaları bekleniyor.
• Günümüzün dijital dünyasında kodlama; matematik ve okuma-yazma ile birlikte temel bir gereksinim haline geldi.
• Kodlama en iyi erken yaşlarda öğreniliyor. Kodlamayı öğrenmek, bir yabancı dil öğrenmeye benziyor.
• Çocuklar sıralama, döngüler ve koşullar gibi kavramlarla ne kadar erken tanışırlarsa o kadar iyi özümsüyorlar.
• Yapılan araştırılmalara göre her 3 çocuktan biri henüz konuşma dahi öğrenmeden bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. elektronik cihazlarla tanışıyor.
• Çocukların kodlama ile tanışmaları, kullandıkları cihazları faydalı araçlara dönüştürüyor.
• Kodlama eğitimi, çocukların hayal ettikleri oyun, uygulama vb. birçok yazılım geliştirebilmelerini sağlıyor.

Kodlama Öğrenmenin Önemi

• Kodlama, yeniliği harekete geçirir. Çocuklarımızın teknolojik ilerlemelere öncülük edebilmeleri için temel bir yetenektir.
• Kodlama çocuklara yaratıcılık imkanı verir. Gerçekten harika projelere imza atabilirler.
• Kodlama özgüven sağlar. Çocukların geliştirdikleri projeleri aileleri ve arkadaşlarına tanıtmaları onlara büyük bir güç katar.
• Kodlama diğer alanlarda başarıyı getirir. Programlama eğitimi; matematik, okumayazma ve fen gibi farklı alanlardaki öğrenme becerilerini destekler

Kodlamanın Temeli: Algoritma

• Algoritma; bir problemin ya da bir sorunun çözümü için ihtiyaç duyulan tüm işlemlerin mantıksal olarak, sıralı bir şekilde ifade edilmesidir.
• Algoritma kavramı programlama ya da yazılım geliştirmenin yanı sıra, günlük hayattaki aktiviteler, matematik vb. derslerde karşılaşılan sorunları daha kolaylıkla çözme olanağı sağlar

Kolay ve Eğlenceli Eğitim

• BİLİMSEV çocukların tüm programlama dillerinde kodlama yapabilmeleri için gerekli olan konseptleri eğlenceli aktivitelerle öğreterek olumsuzlukları ortadan kaldırır.
• Eğitim metodumuz; gerçek hayatta kullanılan yazılımların çocukların ve gençlerin öğrenebileceği şekilde aktarılmasıdır. Öğrenciler bu modelde teorik değil, birebir uygulamalı eğitim alırlar

Programlama = Daha İyi Matematik Becerisi + Eğlence

• Soyut matematiksel kavramlar birçok çocuk için zorlayıcı olabilir ve onları konudan tamamen uzaklaştırabilir. Kodlama eğitimini, çocukların bu soyut kavramları görselleştirmeleri sağlar.
• Kodlamadaki düşünme tarzı; mantıksal yaklaşımı, verileri analiz ve organize etmeyi, sorunları küçük ve yönetilebilir parçalara bölerek çözmeyi gerektirir.
• Diğer bir deyişle kodlama, matematiksel düşüncenin gerçek hayatta öğretilme yoludur.

Robot Programlama

• Robot programlamada son teknoloji kullanımı, eğlence ve yaratıcılık ön plandadır.
• BİLİMSEV robotik eğitim içeriğinde anasınıfı için DOC, cubetto ve ilköğretim öğrencileri için WeDo 2.0, Early Simple Machines eğitim setlerini kullanıyor.
• Ayrıca code.org, tynker.com, scratch, lego mindstorms yazılımları ile de destekleniyor

Hüseyin Çaman

Robotik ve Kodlama Eğitmeni
1982 Erzincan Doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Erzincan’da yaptım. 2005 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümümden mezun oldum. 2006 yılında Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak Van’da dört yıl daha sonra ise İzmir’de öğretmenliğe devam ettim. Halen Seferihisar Atatürk Halk Eğitim Merkezinde Bilgisayar Öğretmeni olarak görev yapmaktayım.